A  K  T  I  V  N  O  S  T  I

 

ISP EVERGRIN  otvara mogućnost za jačanje međugeneracijske komunikacije i solidarnosti i pruža priliku da se, na principima samoorganizovanja i aktivnog starenja, kroz volonterski doprinos ostvare njihovi marginalizovani potencijali. Nosioci programskih sadržaja u mesečnim okupljanjima su članovi Kluba sa horoskopskim znakom za taj mesec.

Aktivnosti se odvijaju kroz više raznovrsnih formi: (1) otvoreni klub pruža priliku za redovna okupljanja (druga subota u mesecu),  druženje i razmenu informacija i iskustava,   (2) veb-sajt omogućava širenje informacija,  (3) društvene mreže omogućavaju interaktivnu komunikaciju sa  širom virtuelnom zajednicom i (4) volonterske aktivnosti kao doprinos članova kluba nekim drugim ciljnim grupama..

  TRIBINA

Podstaknuti inicijativom međugeneracijskog okupljanja i druženja ISP- evergrin koja se jednom mesečno realizuje u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, studenti Fakulteta političkih nauka i organizacija Unija studenata socijalnog rada organizovali su tribinu pod nazivom “Iskustvo i mladost- medjugeneracijski pogled na socijalnu politiku i socijalni rad”.

Tribina je održana u četvrtak 07.12.2017. godine u 18h  na Fakultetu političkih nauka (slušaonica 1).

Gosti na tribini bili su prof.dr Milosav Milosavljević, Gradimir Zajić, sociolog u penziji  i Nenad Stojanović savetnik Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

 

 

17. Prolećni festival zdravlja u Beogradu

Prolećni festival zdravlja, sedamnesti po redu, održan je 12. i 13. aprila u Domu Vojske Srbije (Braće Jugovića 19), pod sloganom Za zdravo potomstvo“.

Na manifestaciji su učestvovali domovi zdravlja, državne i privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri, udruženja pacijenata, svi oni koji se bave zdravom ishranom i kozmetikom.

U okviru festivala održano je nekoliko tribina. Na Tribini Crvenog krsta Srbije pod nazivom „Socijalna uključenost starijih osoba u Srbiji”  održanoj 13 aprila 2018. govorili su:  dr Milutin Vračević, Crveni krst Srbije, Tatjana Prijić, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Gradimir Zajić, sociolog. U okviru priče o socijalnoj uključenosti starijih predstavljanju dobre prakse, bilo je reči i o iskustvima iz Kluba ISP evergrin.

Peti Festival međugeneracijske saradnje pod sloganom

„OKej, povezujemo generacije“.

Sa blagoslovom Njegove Svetosti, Patrijarha srpskog, gospodina Irineja, svečanom akademijom u kripti Hrama Svetog Save otvoren je peti Festival međugeneracijske saradnje pod sloganom „OKej, povezujemo generacije“. Cilj Festivala je povezivanje ljudi  različitih generacija, kroz kulturu, sport i amatersko stvaralaštvo kao medija za unapređenje međugeneracijske tolerancije, saradnje, razumevanja, empatije i stvaranja društva za sve generacije. Od 23 – 25. aprila festivalska vrata su bila širom otvorena uz poziv za međugeneracijsko zbližavanje kroz različite aktivnosti poput zajedničkih koncerata, radionica razmene znanja i iskustva, utakmica, urbanog orijentiringa, pričaonica, olimpijada i još mnogih drugih aktivnosti.

Festivala počiva na želji i tendenciji da se uspostave veze među ljudima bez obzira na godine starosti, razlike u potrebama, razlike u mogućnostima, razlike u prioritetima i različitim pogledima na život. Važno je razumeti vreme u kome živimo, shvatiti savremene tokove i tendencije, razumeti i prihvatiti potrebe mladih, pružiti podršku i razumeti svet iz njihove perspektive. Bitno je raditi na očuvanju identiteta, tradicije i kulture srpskog naroda, vodeći računa da svi ljudi imaju jednake mogućnosti“.

U Domu omladine Beograda je 25 aprila 2018. održana Međugeneracijska pričaonica uz prisustvo članova Kluba „ISP EVERGRIN“. Vodio se razgovor o unapređivanju odnosa između generacija, društvenoj solidarnosti kao moralnoj kategoriji, poljima međugeneracijske razmene, dijaloga i solidarnosti, ulaganju u mlade generacije i afirmaciji osobenosti životnih ciklusa umesto isticanja generacijskih razlika.

                       

Edukacija za bolju komunikaciju sa medijima

Radi što uspešnije saradnje sa medijima i veće vidljivosti aktivnosti koje sprovodimo, “Humans“- mreža humanitarnih organizacija koje se bave pitanjima starijih, organizovala je komunikacijsku radionicu u Crvenom krstu Srbije, 9. novembra 2018.

ISP EVERGRIN je imao čast da aktivno učestvuje u okviru celodnevnog programa koji je uključivao segmente- “Pokloni se i počni- kako efikasno predstaviti sebe, svoj rad i zalaganja“ , “Starije osobe u javnosti i u medijima“- poruke, stavovi, stereotipi, potom “Odnosi s medijima- kad, kako i zašto se obratiti medijima“ i na kraju “Pisanje za sajt, medije ili društvene mreže- nije svejedno“ .

Radionicu je vodila Suzana Miličić, konsultant za odnose s javnošću.

 

 

ISP EVERGRIN za vreme vanrednog stanja      (MART-MAJ   2020.)

 

U novonastaloj situaciji, zbog rizika obolevanja od Covida 19,  proglašenog vanrednog stanja i ograničenog kretanja,  ISP EVERGRIN je svoje aktivnosti prilagodio datim okolnostima.  Izazov je bio da se

(a)  održi  Klub kao osnovna  aktivnost za  druženje i međugeneracijsku  razmenu  u novonastalim okolnostima i

(b) kreiraju nove mogućnosti  za aktivnosti u kontekstu vanrednog stanja.

Rešenje je pronađeno u uspostavljanju  virtuelne  zajednicu na Skype platformi za druženje, međugeneracijsku razmenu  i podršku u vanrednom stanju. Zainteresovanima za učešće u aktivnostima koji nemaju znanja i veštine za korišćenje ove platforme obezbeđena je  mentorska podrška mlađih kolega.

Prvi  razgovor i druženje u virtuelnom Klubu ISP evergrin održan je  9.aprila 2020. (drugi četvrtak u mesecu  uz pomoć Skype-a. Naredni je 14. maja 2020.

 S obzirom da nas ništa nije moglo  iznenaditi i sprečiti  da se družimo u prvom  virtuelnom  Klubu  bilo je 18 učesnika: 8 veterana, 4 seniora i 6 juniora.

Svoje doživljaje i iskustvo iz epidemije, izolacije i  kako se nositi sa ovim izazovima podelili su sa nama:

  • dr Viktorija Cucić, socijalna medicina, koja je govorila o epidemiji velikih boginja iz 1972. godine;
  • Mr Nataša Todorović, psihološkinja je predstavila aktuelne aktivnosti Crvenog krsta Srbije na podršci stanovništvu u vreme epidemije i vanrednog stanja;
  • Zorana Stanojlović, socijalna radnica javila se iz Istanbula (gde je na master studijama) i prenela svoje iskustvo o merama za zaštitu od Corone u Turskoj.

Realizovana je i jedna nova aktivnost. Na Klubu je dogovoreno da, dok traju epidemija i vanredno stanje,  SKYPE druženje bude, pred Kluba i svakog četvrtka u 18h. Ova sastajanja su, za razliku od KLUBA  bez najavljene teme za razgovor. Nazvana je Divanhana; prema starinskom nazivu za predsoblje/prostoriju za pušenje i razgovor,  kao svojevrsna online “pričaonica za dušu” u kojoj  učešće raznovrsnih  profesionalaca  (neuropsihijatar, psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici i dr.)  i spontana razmena  doživljaja i iskustava pruža  mogućnost za razmenu  benefita koje druženje donosi (“davanje i dobijanje”).

U četiri do sada održane Divanhane (tri u aprili i jedna u maju) bilo je u proseku 10 do 15 učesnika. Govorilo se o raznim temama uz opštu konstataciju učesnika da su ovi spontani razgovori veoma prijatni  i relaksirajući.

Zhvaljujući  online platform i motivaciji učesnika održan je kontinuitet u radu Kluba ISP evergrin koji  je, krajem 2017. godine uspostavio praksu međugeneracijskog okupljanja, razgovora i druženja veterana, senior i juniora (ove aktivnosti su prezentovane na sajtu www.mrezaisp/ispevergrin).  Uspostavljena je i nova spontanija  forma razgovora i druženja za koju verujemo da će se održati i nakon pandemije i vanrednih mera.

 

 

 

              >>>HOME<<<                  >>>VREMEPLOV<<<             >>>KLUB<<<           >>>AKTUELNOSTI<<<