Nenad Stevanović, savetnik Gerontološkog centra Beograd

23/05/2018 at 9:37 pm

Дневни центри и клубови за старије Установе Геронтолошки центар Београд

У саставу Геронтолошког центра Београд од 1982. године налази се радна јединица „Дневни центри и клубови“ у којој су инкорпорирани клубови за старије који су до тада били у саставу општинских центара за социјални рад (четири клуба на Новом Београду, по један клуб на Савском венцу, Палилули, Старом граду и Вождовцу). Од 1982. до 1996. године отворено је још дванаест клубова, а онда је настао застој у развоју клупске мреже. Промене се дешавају у 2012. години, када су клубови за сениоре, са пунктовима службе „Помоћ у кући“, препознати као најбољи интегративни модел пружања дневних услуга у заједници за старије суграђане. Те године отворени су дневни центри и клубови за старије на Врачару и у Калуђерици, у 2014. отворен је клуб на Вождовцу, 2015. отворени су клубови у Земуну, Новом Београду и Раковици. У 2016. години отворени су клубови у Барајеву и Звездари, 2017. други клуб на Врачару, а почетком 2018. године отворен је клуб у Батајници.

Мањи клубови раде у једној смени, од 8.00 до 16.00, а већи клубови („већи“ по броју корисника и услугама које се пружају) од 8.00 до 20.00. У сваком клубу ради свакодневно једна или две домаћице клуба и једна помоћница домаћице. Социјални радник је, по распореду, једанпут недељно у клубу, а радни терапеути присутни су у заказаним терминима за реализацију радионица и курсева. Социјални радник је координатор активности дневног центра и клуба за старије, а у планирању и реализацији програмских активности сарађује са запосленима, са корисницима, односно Саветом корисника, секцијама, одборима и дневном заједницом (на тзв. „трибини“), као и са сарадницима, волонтерима и партнерским организацијама из локалне средине. Социјални радник реализује стручни поступак на пријему и праћењу корисника   (пријемна процена, процена, индивидуални план услуга), реализује индивидуалне стручне разговоре и саветодавну подршку; интензивно се примењује социјалани рад са групом у циљу операционализације планова и реализације активности, као и рад са социотерапијским групама и sensitivity training. Од изузетног значаја је и рад у заједници, сарадња са партнерима из локалне средине и реализација заједничких пројеката и програма, због чега су данас дневни центри и клубови веома видљиви у јавности путем јавних медија и друштвених мрежа.

У клубовима се сваког дана дистрибуира преко двеста топлих оброка, реализују се услуге купања корисника и прања веша, послужују се више врста топлих напитака и безалкохолних пића по бенефицираним ценама. У сарадњи са домовима здравља реализују се програми мерења крвног притиска и шећера у крви корисницима, као и предавања из области превентивне здравствене заштите.

Организовано слободно времене сениора у клубовима испуњено је друштвеним играма, рекреативним вежбама и зумбом, активностима у културно-забавним секцијама (групе певача, фолклорне групе, музичке секције, литерарне и драмске секције), едукативним програмима реализованим од стране радних терапеута, волонтера - спољних сарадника и волонтера – корисника клубова (курсеви страних језика, школе компјутера, школа јоге - јога класик, јога на столицама, јога смеха итд.), као и радно-окупационим активностима (ручни радови плетењем и шивењем, вез и златовез, декупаж, макраме, сликање на свили, израда мозаика, сликање на стаклу, израда рукотворина од глине и др.).

У радној јединици постоји Пензионерско аматерско културно-уметничко друштво „Анђелка Трнавац“ у којем су ангажовани талентовани сениори у различитим сегментима ПАКУД-а – мешовити камерни хор „Смиље“, женска етно-група „Ластавица“, мушка етно-група „Соколови“, позоришна трупа „Пита Луда: Куда?“, „Музички караван“, кабаре под називом „Repetez Cabaret“.

Билтен „Клупче“ излази једанпут месечно, до фебруара 2018. објављено је 68 бројева са месечним планерима активности и текстовима о реализованим активностима у претходном периоду. Ово су само неки од објављених наслова: „Концерт ПАКУД-а `Анђелка Трнавац` у Дому синдиката“, „Етно-радионица О`РУК у Народној банци Србије“, „ПАКУД `Анђелка Трнавац` на Новосадском сајму`, „Маскембал клубова“, „Позоришна трупа `Пита Луда: Куда?` у УК `Вук Караџић`“, „Отварање V Фестивала међугенерацијске сарадње у Храму Светог Саве“, „Републичко такмичење `Српска лига трећег доба у шаху`, „Изложба плаката у `Кући Ђуре Јакшића`“ и друго.

Није као што је било некада, на почетку развоја мреже клубова, када је било само четири клуба и пар стотина корисника – данас је модерније, масовније, разноврсније и ефикасније услед благодати општег прогреса и зато, у јануару 2018., имамо 7.529 корисника у 28 клубова за сениоре који су, у области дневних услуга у заједници, на листи приоритета Скуштине града и локалних самоуправа.